“Psychologische veiligheid is de noodzakelijke basis voor leren en ontwikkelen. De kern van onderwijs gaat voor ons over samen leren leren en samen leren leven. Waarom? Zodat de volwassenen en de kinderen van vandaag samen de wereld van morgen kunnen creëren.”

Dit is het eerste en belangrijkste stuk van onze visie. En daarom kunnen wij als OnderwijsTafel ook NIET NIET stilstaan bij wat nu in de wereld gebeurt. Waarom? 1. Omdat wij als OnderwijsTafel staan voor psychologische veiligheid. En psychologische veiligheid gaat over jezelf mogen en kunnen zijn. Welke kleur of welke afkomst je ook hebt als kind of volwassene. School gaat voor ons over samen leren leren en samen leren leven.
en 2. Zoals Nelson Mandela al zei:”Education is the strongest weapon to change the world.”

En nu deze week ook de middelbare scholen opengaan, vraag ik me af wanneer en hoe jullie op school hierover spreken. Want dit is niet nieuw en nee dit is niet leuk, maar geloof me als we iets willen veranderen aan wat er nu gebeurt, moet alles boven tafel komen dat hieromtrent leeft. Thema’s als mogen en kunnen jezelf zijn, diversiteit, huidskleur en racisme moeten nu echt aan bod komen.

En nee, ze zijn niet te jong, dus praat erover, maak er ruimte voor.
En ja Ieder aangepast aan de leeftijd, maar probeer hen niet af te schermen, ze weten het toch, ze hebben het toch gezien. Beelden van duizenden mensen op de Dam in Amsterdam , mensen die protesteren in de Europese grote steden als London, Parijs maar ook in de rest van de wereld. Beelden van miljoenen mensen in elke grote stad van de Verenigde Staten Van Amerika die op straat komen om zich te laten horen. Protesten die gaan over om jezelf te mogen zijn, om je veilig te mogen en kunnen voelen.

En misschien hebben ze wel meer gezien, alle afschuwelijke beelden die op het net voorbijkomen over de brutale moord deze week van een compleet onschuldige man. Die hoe heftig ook de zoveelste in een rijtje was van onschuldige slachtoffers van geweld wegens huidskleur of afkomst.

Gandhi zei: If you want to change the world, you have to start with yourself” Dus mooie mensen met het mooiste beroep van de wereld, je kunt er vandaag mee beginnen of lekker mee verder gaan, als je er mee bezig was. Wat het ook is praat erover. Want #blacklivesmatter En het begint in jullie eigen klas.

Ten slotte wil ik graag nog even laten zien hoe belangrijk jullie zijn door Brené Brown te quoten die zegt: “The classroom for some of those students is the onley safe place to put down the mask of who they really are.”

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©[2019] De Onderwijstafel webdesign in co-creatie met www.tessasmits.nl

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?